* O. Zijlstra, Kierkegaard in discussie

 

 

 

 

[Zijlstra 2012, ] Kierkegaard in discussie

 

Budel, Damon, 2012

160 p., ISBN 9789460360596, € 17,90

 

 

inhoudachterflap

 

De Deense theoloog, filosoof en schrijver Søren Kierkegaard (1813-1855) geldt als een der voorlopers van het existentialisme. In zijn filosofie wilde Kierkegaard het “individuele bestaan” en daarbinnen de “keuze” (voor een bepaalde manier van leven) centraal stellen. Hoe kan iemand echt en authentiek mens zijn, vroeg Kierkegaard zich af.

       Filosofisch gezien vormt Kierkegaard de stam van een in de Romantiek gewortelde en breed uitwaaierende boom, waaraan filosofische zwaargewichten zijn ontsprotenen. Denk aan de Duitse filosoof Martin Heidegger en aan de Franse schrijver-filosofen Jean-Paul Sartre en Albert Camus.

       Filosofie-historisch is de Deense filosoof van groot belang geweest, maar Kierkegaard is nog altijd actueel. In tijden van almaar aanzwengelend individualisme zijn zijn vragen ook de onze.

 

We moeten daarom Onno Zijlstra dankbaar zijn dat hij in Kierkegaard in discussie de belangrijkste thema’s van de 19de-eeuwse Deense denker wilde verbinden met onze tijd. Dit doet hij door met andere, moderne en eigentijdse filosofen, denkers en dichters in gesprek te gaan. Hier ligt dan ook het belang van dit handzame boek.

       Zo wijst Zijlstra op de minder voor de hand liggende link tussen Kierkegaard en Ludwig Wittgenstein in verband met de grenzen van het spreken en wat niet onder woorden te brengen is. De Portugese dichter Fernando Pessoa is een ander voorbeeld naast invloedrijke filosofen als Karl Popper, Jean-François Lyotard en Luc Ferry. De auteur laat zien hoe zij door Kierkegaard werden beïnvloed of met Kierkegaard onverwachte overeenkomsten vertonen.

       Met zorg heeft Zijlstra zijn filosofische gesprekspartners aan een koordje geregen. Dit deed hij bovendien met de nodige kritische zin. Zoiets blijkt duidelijk wanneer Zijlstra Kierkegaard in stelling brengt tegen de spraakmakende essaybundel Tijd van onbehagen van de Nederlandse filosoof Ad Verbrugge’s uit 2004.

       Kierkegaard in discussie is al met al een prettige en goed leesbare, niet al te dikke, interessante studie die uitnodigt tot verder lezen en verder denken.

       Een naam- en zaakregister completeren dit leuke boek.

 

P.S.: uitgeverij Damon in Budel heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe vertalingen van het werk van Kierkegaard in druk gebracht. In 2013 verschijnen Filosofische kruimels & Johannes Climacus ofwel Men moet aan alles twijfelen.